Életjáradék Szerződés
+36702659505

Életjáradék szerződés

Életjáradék szerződés Pécs

Életjáradék szerződés Pécs

Az életjáradék szerződés gondolata sok okból kifolyólag felmerülhet az emberben. Nagyon sokan kerülnek - főképp idős korukra - olyan helyzetbe, hogy rendszeres, kiszámítható, megbízható segítségre szorulnak akár anyagi tekintetben, akár más segítség formájában. Akár teljes egyedüllétről van szó, akár arról, hogy a rokonok is szűkös keretek között élnek vagy nagyon távoli településen, esetleg külföldön vannak, az életjáradék szerződés megoldást jelenthet ezekre az élethelyzetekre.

Két olyan szerződés is van, ami az említett helyzetekben opcióként felmerülhet. Az egyik az életjáradék szerződés, másik a tartási szerződés. A két megállapodás között a fő különbség, hogy az egyik esetben csak rendszeres pénzbeli juttatást határoznak meg, a másikban pedig természetbeni ellátással tartozik az eltartó fél. Ez utóbbin belül nagyon tág keretek között határozhatóak meg azok a szolgáltatások, amelyekkel az eltartó az eltartott haláláig felel. Lehet szó bevásárlásról, takarításról, utazásról, betegápolásról, de szinte tényleg bármi beletartozhat, amelyről a felek meg tudnak egyezni egymás között.

Ezzel szemben, ha Ön életjáradék szerződést köt, akkor meghatározott időszakonként – általában havonta – bizonyos mennyiségű pénz kerül a számlájára. Ezért cserébe vállalnia kell, hogy halála után a szerződésben meghatározott ingatlan(ok) vagy ingóság(ok) tulajdonjoga átkerül a szerződő félre. Pontosabban a tulajdonjog már a szerződés aláírásakor átszáll, azonban a haszonélvezeti jog az Öné marad. Általában ingatlanra szokták kötni a szerződést – családi házra, lakásra -, de ritkább esetben más értékek, vagyontárgyak is belefoglalhatóak a szerződésbe.
Fontos, hogy az életjáradék szerződés alapján a folyamatos juttatást biztosító félnek nincsen joga használatba venni a szerződésbe foglalt ingatlant vagy ingóságot. Ha családiházról vagy lakásról van szó, akkor például nem költözhet be, nem adhatja ki, nem alakíthatja át, ellenben fontos, hogy a karbantartás sem az Ő felelőssége.

Az életjáradék szerződést nagyon sokan választják akkor, amikor nincsen rendezve az örökösödési kérdés vagy olyan anyagi helyzetbe kerül a család, hogy ez egy okos döntésnek bizonyul.
A szerződést egyébként fel lehet mondani abban az esetben, ha szerződésszegés történik, például nem érkezik meg a pénz időben. Nagyon ritka, de fontos gondolni rá, hogy ha az eltartó előbb hal meg, mint az eltartott, akkor mi történik. Általánosságban egyébként az eltartó örököseire hárul a felelősség, adott esetben elszámolnak vagy folytatják a szerződésbe foglaltakat.

Az összetettebb kérdések mindinkább a tartási szerződésnél merülnek fel, hiszen ott nem csak arról van szó, hogy megérkezett-e időben az összeg a bankszámlára vagy hogy szerződés tárgyát képző ingatlannál el vannak-e látva az elengedhetetlen karbantartási feladatok, amely az értékmegőrzést biztosítja. Tartási szerződésnél előfordulhat, hogy az évek során megromlik a viszony, fontos azonban tudni, hogy a tartási szerződést nem lehet egyoldalúan felmondani.

Ha mindkét fél úgy dönt, hogy változtatásra van szükség, a legkézenfekvőbb megoldás az, ha életjáradék szerződéssé alakítják, amely megoldható. Ha meg tudnak állapodni a felek, akkor az eltartott a kapott pénzből újabb lehetőségek nyílnak meg – akár az eddig megszokott szolgáltatások is megvásárolhatóak belőle.

Nagyon fontos körültekintően, előrelátóan megfogalmazni akár életjáradék szerződésről, akár tartási szerződésről van szó, hiszen az egyértelműen meghatározott, írásba foglalt kötelezettségek a jövőben sok konfliktust meg tudnak előzni.

Életjáradék szerződés